Virtuele hobby of eerder competitieve topsport?

Een artikel over eSport. 

Als we denken aan de term “eSport” dan schetsen we vaak een beeld in ons hoofd van een nerd die dagenlang achter zijn computer of Playstation zit en verschillende online videogames speelt. Het spelen van deze videogames is in korte tijd uitgegroeid van een hobby tot een competitief landschap. Toch is er een aanzienlijk verschil tussen iemand die gewoon een videogame speelt en een echte eSporter. In deze blog lichten wij toe wat eSport is, waarom er zoveel geld mee gemoeid gaat en of het al dan niet de toekomst is.

esport prijzengeld topsport

Wat is eSport?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen eSport en gamen. Alle eSport zijn games, maar niet alle games zijn eSport. Gamen is bijvoorbeeld met je vrienden op zaterdagavond voor de lol FIFA 20 spelen. eSport is als je als gamer gaat meedoen aan serieuzere competities en er mogelijk geld te verdienen valt. Kort samengevat is eSports, ook wel electronic sports genoemd in competitieverband gamen. Amateurteams of professionele spelers gaan met elkaar de strijd aan, individueel of in teamverband. Voor een groot deel gebeurt dit online, maar ook op grote evenementen. Vaak wordt er getwijfeld of dit concept wel echt sport te noemen is. eSporters trainen vaak 8 uur per dag, zitten in een huis waar ze samen trainen, krijgen ondersteuning van coaches, voedingsdeskundigen etcetera. eSports professionaliseert steeds verder en blijft ook enorm groeien. 

Waarom is er zoveel geld mee gemoeid?

eSports heeft zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld naar een miljoenenindustrie. Er zijn wereldwijd al meer dan 300 miljoen eSports-fans. Om het in perspectief te zetten; dat is meer dan bijvoorbeeld ijshockey en American football. Met de toegenomen fans zijn ook de inkomsten in eSports de laatste jaren spectaculair gegroeid en valt er enorm veel geld te verdienen. Hieronder zijn 3 verschillende vormen van hoe je met eSport geld kunt verdienen:

  1. Prijzengeld van een tornooi (soms meer dan een miljoen)
  2. Het maken van content
  3. Het verdienen van een vast salaris (Jaarsalaris van circa 50.000 euro)

Is eSport de toekomst?

Internationale tornooien voor de echt goede spelers verdelen miljoenen prijzengeld uit aan de deelnemende teams. Hoe meer aanzien het tornooi heeft, hoe meer geld ze kunnen uitdelen. Er wordt op Youtube heeft veel gesponsorde content gemaakt voor deze sport zodat deze blijft groeien.
Maar vanwaar komen nu al die gigantische bedragen? Wel, een van de grootste inkomstenbronnen voor esports zijn sponsordeals. Hier betaalt een bedrijf de organisator van een toernooi om meer zichtbaarheid te creëren voor een product. Dit kan betekenen dat het logo van dat bedrijf zichtbaar wordt getoond in de arena of tijdens de stream. De Fortnite World Cup 2019 is het grootste eSports-evenement ooit met een prijzenpot van 30 miljoen dollar.

Net zoals in deze corona-periode gaat alles zich veel meer digitaal afspelen in de toekomst. Daarom denken wij dat eSports een enorm groeimarge heeft en dat het meer gaat winnen in populariteit.

In onderstaande link ziet u dat Sporza  een virtuele ronde van Vlaanderen organiseert om een alternatief te zoeken in deze alternatieve tijden. Digitaliseren is nu eenmaal een belangrijk aspect 😉

https://sporza.be/nl/2020/04/01/13-profrenners-rijden-ronde-van-vlaanderen-zondag-op-rollen-live-op-sporza~1585738300116/